Kardamom – Elettaria cardamomum

V kosmetických přípravcích omlazuje a celkově rozjasňuje díky své vůni. Má také účinky antiseptické a podobně jako kafr uvolňuje bolesti.

Zvláštní místo má ale v potravinách, a to nejen ve sladkostech. Zmíněná indická kuchyně využívá kardamom velmi často, ale silice je zvláště vhodná do osvěžujících a proti zápachu působících pastilek. Tam pak přispívá nejen k potlačení halitózy (chorobný zápach z úst), zmírňuje nadýmání, podporuje chuť k jídlu, celkově k dobrému ovlivňuje trávící trakt. Zvláštní pochoutkou je v kávě, medu a medovém pečivu. Vynikající kombinaci tvoří s bergamotem.

Účinné látky:

* 1-8 cineol

anestetikum, anthelmintikum, antibronchitikum, účinkuje na laryngitidy, pharingitidy, rhinitidy, antiseptikum, antitusikum, expektorans, CNS stimulant, antiflogistikum, velmi dobře inhibuje růst řady plísní

* Borneol

účinky analgetické, antibronchitické, protizánětlivé, antipyretické, spasmolytické, CNS stimulující, CNS toxické, insekticidní, myorelaxační, iritační

* Limonen

účinky antibakteriální, antikancerogenní, antimutagenní, antiseptické, spasmolytické, antitumorózní, antivirové, kandistatické, chemoprotektivní, enterokontraktilní, expektorační, aromatické, fungistatické, insekticidní, fotosenzitizující

* a-terpineol

mutagenní aktivita u Salmonella typhimurium, in vitro fungistatický na Penicillium digitatum, antimikrobiální efekt u Staphylococcus aureus, Escherichia coli, in vitro baktericidní účinek u Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenes a Vibrio vulnificus, ACE-inhibitor, antikancerogenum, antiseptikum, nematocidum, aromatikum, sedativum, termicidum.

Z popsaných účinků je zřejmý široký záběr použití v kuchyni, zvláštní výživě i kosmetice. Specifickou oblast spatřuji zvláště v různých denně používaných pastilkách pro prevenci viróz, bakteriálních zánětů dýchacích cest, tlumení stresové zátěže a odstranění společensky nepřijatelného zápachu z úst.