Olivový olej - zázrak středomořské stravy

Stovky až tisíce let žijící olivovník přináší svému pěstiteli opravdu bohatý užitek. Samozřejmě jsou to především plody, zelené a zralé černé, ale využívány jsou i listy a kůra stromu. Listy i kůra mají stahující, antiseptické a protiplísňové účinky. Lze je využívat i ve formě odvaru. Používání oleje je dnes nejběžnější v kuchyni a svůj velký význam má také v luxusní kosmetice. Jeho významnou složkou jsou nenasycené mastné kyseliny působící blahodárně v našem metabolizmu a spolu s vysokým obsahem vitamínu E působí jako antioxydant. Důležitá je také přítomnost přírodních barviv, jako je chlorofyl, a karotenu. Olivový olej se vyrábí v několika kvalitách závislých jak na kvalitě suroviny, tak i na jejím zpracování. Způsob zpracování se také liší podle země. Nás bude pro potraviny a kosmetiku zajímat jen ta nejlepší kvalita, označovaní Virgin nebo Extra Virgin oil. Ten má žlutozelenou až khaki barvu a může být mírně zakalen. Vůně a chuť je výrazná, jemná se silným olivovým nakyslým odérem. Může trochu vonět po peckách, což bývá způsobeno fermentací plodů před lisováním a taková kvalita se označuje jako fermenté. Tento olej má však trochu nižší kvalitu, ačkoliv fermentace mírně zvýší výtěžnost. Kvalitní olej při 10° C tuhne na krystalickou viskózní hmotu. Velkou předností oleje v kuchyni je jeho univerzální použití pro studené i teplé pokrmy. Svou chutí a vůní dokonale doplňuje saláty, teplé přílohy, rybí speciality a jeho vysoká odolnost teplotě pomáhá zachovat vysokou kvalitu i u pokrmů smažených a pečených Má vynikající účinky na všechny kardiovaskulární problémy, snižuje cholesterol, zlepšuje stav a průchodnost cév, snižuje krevní tlak, podporuje trávení a metabolizmus tuků, je jedinečným lékem na odstranění žlučových kamenů. Oceňovaným účinkem by také měl být jeho laxativní efekt, který má zcela přirozené důsledky, na rozdíl od uměle vyráběných laxativ. Je snadno rozpustný v mléce, vhodný jako doplněk pro hubené i obézní osoby každého věku. Zvláštní místo má v péči o pokožku a vlasy. Je snadno vstřebatelný a použitelný i pro batolata. Pečuje o pokožku zánětlivou, suchou, alergickou, narušenou, podrážděnou, poraněnou a jakkoliv poškozenou. Výborně vyhovuje vlasům a vlasové pokožce, které jsou extrémně poškozovány mycími přípravky a vlasovou kosmetikou obecně. Vlasové zábaly a balzámy s olivovým olejem dokáží i s vážně narušenými vlasy kouzla. Vlasy jsou potom lesklé, zdravě vypadají, dobře se udržují a tvarují, snáze odolávají prachu a horku, vodě a exhalacím. Aromedica vyvinula řadu přípravků pro péči o vlasy s obsahem olivového oleje. Jeho regenerační schopnosti jsou opravdu viditelné zevně i zevnitř. Koupel, do které rozpustíme trochu oleje s mlékem, je pro pokožku mnohem větší zážitek, než komerční, nic neobsahující pěny, syntetické minerální oleje, barevné kuličky nebo vodová mléka. Přírodu nelze ničím nahradit. Tady je příležitost promluvit o užitné hodnotě. To je něco jiného než cena. Je to poměr mezi cenou a službou, kterou získám. Služby olivového oleje jsou jak široké, tak i kvalitní. Žádné kosmetikum nemá takovou tradici a reputaci, jako kvalitní olivový olej nebo výrobek, který jej v podstatné míře obsahuje. Žel naše populace zatím nehledá kvalitu a vysokou užitnou hodnotu, ale prvořadým vodítkem je cena. Tento krátkodobý cíl se dlouhodobě naprosto nevyplácí a vede k vysokým nákladům na udržení zdraví a ekonomického standardu, a, což je ještě horší, k výraznému snížení kvality života. Na nákupu kvalitního olivového oleje nemůžete nikdy prodělat, chce to jen změnit preference a chuťové návyky. Kvalita prostě má cenu.